Bara angol világa

BarAngol

BarAngol

Öt egészségügyi probléma, mely a tanárokat fenyegeti

2019. december 30. - nybara

canva-schoolkids-raising-their-hands-in-classroom-https-www_canva_comphotosmac4x-zpbsi-schoolkids-raising-their-hands-in-classroom.jpg

Biztos mindenki tudatában van annak, hogy minden szakmának megvannak az egészségügyi kockázatai. A tanítás sem kivétel, a tanároknak is van mitől tartaniuk. Annak érdekében, hogy megismerjük a kockázatot, amivel a szakmánk jár, a Healt First egészségügyi szervezet felmérését ismertetem, melyet idős pedagógusok között végeztek. Feltérképezték azokat az egészségügyi problémákat melyek a hivatásuk következményeként jelentkeztek. Íme az öt legelterjedtebb:

1. Magasvérnyomás

Tíz év pedagógusi munka után már kimutatható, hogy megjelennek az első egészségügyi problémák. Ezek között vezető helyen szerepel a magasvérnyomás, melynek egyik fő okaként a különböző típusú és élethelyzetű diákokkal való foglalkozást említik. Az is kiderül a cikkből, hogy miközben megpróbáljuk átadni a tananyagot a motiválatlan, fegyelmezetlen diákoknak, a szervezetünk folyamatos stressznek van kitéve. Az elfojtott indulataink okozhatnak fejfájást, amely a magasvérnyomás egyik jele. 

2. Krónikus rekedség

Több tanárnál jelentkezett krónikus rekedség. Ez a hosszú ideig tartó hangos beszéd következménye, különösen azokat fenyegeti, akik kisebb gyerekekkel foglalkoznak. Többen próbálták a hangszálakat ért károdosodás tüneteit különböző gyógyszerekkel enyhíteni.

3. Trachoma (szemgyulladás, melyet a szembe kerülő piszok okoz)

Azok a tanárok, akik napi szinten krétás táblára írva magyarázzák a tananyagot, folyamatos veszélynek vannak kitéve, mely szemgyulladáshoz vezethet. Ennek okozói a krétából felszálló porban lévő anyagok.

4. Ízületi problémák

Azok a tanárok, akik az óráik jelentős részét a diákok között sétálva töltik, szembesülhetnek ízületi problémákkal. Ennek oka az a folyamatos terhelés, amikor a pedagógus legalább 4 órát tanít fel-alá sétálva a padok között, hogy segítse a diákok munkáját. Ez a hosszú ideig tartó állás az oka az idős pedagógusoknál jelentkező ízületi és mozgásszervi megbetegedéseknek. 

5. Feszült idegállapot

Az az agresszió, nem megfelelő viselkedés, amit a tanárok napi szinten megtapasztalnak hatással van a kedélyállapotukra. Egy történelem tanár beszámolt arról, hogy 8 évet dolgozott egy középiskolában, fegyelmezettlen tinédzserek között. Ma már a legjelentéktelenebb probléma is sok bosszankodást és disszkomfort érzést okoz neki. Elmondása szerint pályája elején egy nagyon nyugodt ember volt, akire ezek az érzelmi hullámzások egyáltalán nem voltak jellemzők.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baraangol.blog.hu/api/trackback/id/tr6415374440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása